فاکتور های تعیین کننده روغن موتور مناسب بر اساس شرایط آب و هوایی

0

روغن موتور

راهنمای انتخاب و خرید روغن موتور مناسب بر اساس نوع خودرو و شرایط آب و هوایی

مطمئناٌ برای شما پیش آماده که برای تعویض روغن موتور برای خودرو خود به مکانیکی مراجعه کنید و روی قفسه­ ها انواع مختلف روغن موتور با برندها و برچسب­ های مختلف را مشاهد کرده و از خود این سوال را بپرسید که کدام روغن موتور مناسب خودرو من است؟

روغن موتور مناسب با خودرو من !!!

شاید از مکانیک برای خرید روغن موتور مناسب کمک بگیرید که بنظر منطقی است ولی آیا مکانیک از نوع عملکرد خودرو شما اطلاعی دارد و یا اینکه این خودرو در کدام منطقه آب و هوایی قرار است مورد استفاده قرار گیرید!!!. بنابراین بهتر است قبل از بروز هر گونه مشکلی برای موتور خودرو خود با صرف کمی وقت، در انتخاب روغن موتور هوشیار عمل کرده و مناسب ترین روغن موتور را برای خودرو خود انتخاب و خریداری کنید.

البته باید به این نکته توجه کرد که جدیداٌ اکثر شرکت های تولید کننده خودرو با عقد قرداد با شرکت های بزرگ تولید کننده روغن موتور و بررسی  فرآیند های تولید روغن موتور و استانداردهای به کار رفته در تولید روغن موتور، محصولات این شرکت ها را مطابق با استانداردهای لازم برای خودروهای سواری خود پیشنهاد می کنند برای مثال شرکت مرسدس بنز و بی ام و با پیشنهاد دادن روغن موتورهای ادینول برای سواری های ساخت این شرکت ها تا حدی به شما در انتخاب و خرید روغن موتور کمک کرده کرده اند. یعنی شما می­ توانید با مراجعه به دفترچه راهنما خودرو خود مدل روغن موتور و یا حتی برند آن را ( در صورت ذکر) مشاهده کنید و از انتخاب و خرید این روغن موتور کاملا مطمئن باشید.

در این مقاله سعی شده است که با ذکر فاکتورهای اساسی در انتخاب نوع روغن موتور، این امکان را به شما بدهد که شما با دید باز و اطلاعات کافی روغن موتور مناسب را برای خودرو خود انتخاب و خریداری کنید.

فاکتور های تعیین کننده در انتخاب روغن موتور:

۱-فاکتور API :

شاخص American Petroleum Institute یا به اختصار API که توسط انجمن نفت امریکا مطرح گردیده است بیان گر کیفیت روغن موتور است. این شاخص که با ۲ حرف انگلیسی بر روی بطری روغن موتور مشخص است نشان دهنده کیفیت روغن موتور است. حرف اول بیان گر نوع سوخت (دیزل یا بنزین) و حرف دوم بیان گر نوع کیفیت روغن موتور است که از اولین حرف الفبا انگلیسی شروع می شود.

شاخص های قدیمی به صورت …SA /SB/SC/SD/SE/SF/ است که این روغن موتورها از کیفیت پایینی برخورداند و می توان گفت استفاده از این روغن موتورها در خودروهای امروزی کاملا منسوخ است.

برای انتخاب شاخص کیفیت روغن موتور بر اساس آنچه در دفترچه خودروی شما ذکر شده است بهتر است از همان سطح یا سطوح بالاتر استفاده نمایید و از روغن موتورهای با سطوح کیفیت پایین تر به هیچ عنوان استفاده نکنید. بدیهی است روغن موتورهای تولید شده در سطوح کیفی بالاتر دارای قابلیت های فنی بیشتری می باشند و این موضوع ارتباطی با سال ساخت خودروی شما ندارد. روغن های با شاخص کیفیت SM و SN بهترین انتخاب برای خودرو شما می باشد.

همچنین شما می توانید از روغن موتور با کیفیت SN به جای SM استفاده کنید زیرا کیفیت این روغن بالاتر از کیفیت روغن موتور SM است و نه تنها آسیبی متوجه موتور خودرو شما نمی شود بلکه از نظر کیفیت مناسب تر هم می ­باشد. ولی برای مثال اگر در دفترچه راهنما خودرو شما ذکر شده باشد که از روغن موتور با کیفیت SN استفاده کنید، پیشنهاد می شود از روغن با یک رتبه پایین تر استفاده نکنید یعنی روغنی با شاخص SM مناسب خودرو شما نیست. نمودار زیر به خوبی این موضوع را نشان می­ دهد که با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی این شاخص روغن موتور چگونه از SA به SN تغییر کرده است. پس بهتر است برای خرید روغن موتور حتما به این فاکتور مهم دقت کنید و از روغن موتور هایی با کیفیت بالا برای خودرو خود استفاده کنید.

شاخص کیفیت روغن موتور بر اساس API

۲-فاکتورSAE ( غلظت روغن موتور):

یکی دیگر از فاکتورهایی که در تعیین انتخاب روغن موتور نقش اساسی دارد، نوع روغن موتور از نظر گرانروی آن است. یعنی غلظت روغن موتور باید به چه میزان باشد تا با توجه به نوع کارکرد موتور و شرایط آب و هوایی، روغن موتور بهترین عملکرد را داشته باشد. انجمن مهندسین خودرو (Society or Automotive Engineers) یا به اختصار SAE برای تعیین گرانروی روغن موتور استاندارد خاصی را طرح کرده اند که نحوه تشخیص روغن موتر را به مراتب ساده تر می کند و شما به راحتی می توانید روغن موتور مناسب خودرو خود را خریداری کنید. البته باید به این نکته توجه کرد که با پیشرفت تکنولوژی روغن موتورهای چند حالته (Multi Grade ) وارد بازار شده اند که در دماهای مختلف عملکرد مطلوبی از خود نشان می­دهند. اگر با دقت به بطری روغن موتور نگاه کنید این شاخص به صورت های زیر بر روی بطری روغن موتور مشخص است.

(SAE: 10W-40 , 05W-40 , 05W-30 , 10W-30 , 20W-50 , 0W-20 , …)

غلظت روغن موتور

عدد اول قبل از حرف W نشان دهنده گرانروی روغن موتور در دمای پایین ( فصل زمستان) است و هرمقدار این عدد کوچک باشد روغن موتو رقیق تر است. این عدد نقش مهمی در استارت اول در روزهای سرد زمستان بازی می­ کند. زیرا برای روغن کاری موتور در این حالت روغن موتور باید به مراتب رقیق باشد تا روانکاری به خوبی انجام شود زیرا به علت سرمای هوا در فصل زمستان ممکن است روغن موتور به مراتب غلیظ تر شود و در نتیجه حرکت آن بین قطعات مکانیکی موتور کند شود که این امر باعث آسیب به موتور و خوردگی قطعات به دلیل روانکاری نادرست داخل موتور باشد. بنابراین هرچه این عدد کوچکتر باشد، روغن موتور رقیقتر است و به شما این اطمینان را می دهد که در همان استارت اول کل اجزای داخلی موتور روغن کاری شده و موتور به راحتی روشن شود .

عدد دوم بعد از حرف W نشان دهنده غلظت روغن موتور در درجه حرارت های بالا است و هرچه این عدد بزرگتر باشد غلظت روغن موتور بالاتر است. برای مثال اگر شما در شهری مثل اهواز زندگی می کنید که دمای هوای آن ممکن است تا ۴۰+ درجه سانتی گراد افزایش پیدا کنید پس بهتر است روغن موتوری انتخاب کنید که با توجه به گرمای هوا و گرمای داخلی موتور خاصیت روانکاری خود را از دست ندهد یعنی غلظت آن به مقداری کافی باشد چون ممکن است روغن موتور در این شرایط کاملا رقیق شود و در نتیجه کارایی خود را از دست دهد. بنابراین بهتر است برای خرید روغن موتور به  جدول زیر که نشان دهنده محدوده دمایی روغن موتور بر اساس گرانروی است، دقت کنید.

غلظت روغن موتور

برای مثال روغن موتور  ۱۰W-40 با توجه به جدول در بازه دمایی ۳۰- تا ۴۰+ درجه سانتی گراد کاربرد دارد. بنابرابن با استفاده از نمودار بالا می­ توان به راحتی روغن موتور مناسب را بر اساس شرایط آب و هوایی منطقه ای که در آن زندگی می کنید را بدست آورید. برای مثال دمای شهر تهران و اطراف آن در تابستان در محدوده دمایی ۱۰- درجه سانتی گراد تا ۴۰+ درجه سانتی گراد است، بنابراین با توجه به این رنج دمایی روغن موتوری مناسب است که گرانروی آن در دمای بالا زیاد باشد در نتیجه استفاده از روغن موتورهایی با شاخص گرانروی ۱۵W-40 و یا روغن ۱۰W-40 در این بازه دمایی پیشنهاد می شود.

برای مناطق سرد سیر کشور بهتر

است از روغن هایی استفاده شود که در دماهای پایین، رقیق تر هستند یا به عبارت دیگر گرانروی پایین تری دارند تا در هنگام اولین استارت در روز سرد به موتور خودرو آسیبی وارد نشد و موتور به راحتی روشن شود. اگر گرانروی بالا باشد ممکن است در این شرایط روغن موتور به خوبی عمل روانکاری را در استارت اول انجام ندهد و همین امر موجب آسیب رساندن به موتور شما شود. اردبیل، شهرکرد، تبریز، همدان، سنندج… از جمله شهرهایی هستند که بهتر است از روغن موتورهایی با گرانروی پایین استفاده کنند. برای مثال روغن های

۰W-20, 0W-30,0W-40, 5W-30,05W-40….. برای این شهرها مناسب است.

برای شهر­هایی که در مناطق گرمسیر کشور واقع شده اند، روغن موتورهایی مناسب است که گرانروی بالایی دارند. برای مثال شهر­هایی چون بندرعباس، سیستان بلوچستان، اهواز، اصفهان، کرمان و…. بهتر است از روغن موتورهایی استفاده شود که در دمای بالا گرانروی و یا غلظت بالایی دارند. برای مثال روغن موتورهای  ۱۰W-50,10W-40,20W-50,15W-50… انتخاب معقولانه­ ای برای این شهر ها است. پس بهتر است قبل از خرید روغن موتور به این شاخص مهم دقت کنید.

۳-فاکتور خلوص روغن موتور بر اساس فرایند تولید

یکی دیگر از فاکتور هایی که در انتخاب نوع روغن موتور مهم است، فاکتور خلوص تولید روغن موتور است.  فرآیند تولید هر روغن موتور با روغن موتور دیگر کاملا متفاوت است. روغن موتورهای تولید شده بر اساس نوع  فرآیند تولید به ۳ نوع زیر تقسیم بندی می شوند.

  • روغن موتور مینرال (Mineral)

  • روغن موتور نیمه سنتتیک (Semi Synthetic)

  • روغن موتور سنتتیک یا تمام سنتتیک ( Full Synthetic )

روغن موتور مینرال:

شاید به نوعی می­ توان گفت این نوع روغن موتور، اولین روغن موتور تولید شده است که در  فرآیند تولید آن هیچ گونه عملیات بهینه سازی صورت نگرفته و هیچ گونه مکملی به آن اضافه نشده است. در واقع این روغن موتور بر پایه نفت خام تولید شده و بدون اصلاح سازی ساختار شیمیایی وارد بازار می­ شود. این روغن موتور مخصوص خودروهای قدیمی و کلاسیک است. با توجه به اینکه این روغن موتور نسبتاٌ ارزان قیمت است ولی به دلیل ساده بودن آن، بازه زمانی بین دو تعویض روغن موتور کوتاه تر است.

روغن موتور نیمه سنتتیک:

این روغن موتور ترکیبی از روغن موتور های سنتتیک و روغن موتور ساده ( مینرال) است. روغن موتورهای سنتتیک در آزمایشگاه تولید شده و ساختار شیمیایی آن اصلاح شده است که مقاومت، دوام و کارایی آن بالاتر رود. استفاده از این روغن موتور در خودروهای امروزی و البته نه چندان گران قیمت کاربرد دارد. این نوع روغن موتور برای خودروهایی مانند پژو ۲۰۶، پژو ۴۰۵ ، پژو پارس ، سمند، تیبا، ام وی ام و …. مناسب است.

روغن موتور سنتتیک یا تمام سنتتیک:

این روغن موتور بر اساس آخرین تکنولوژی در ساخت روغن موتور تولید شده است که تمام ناخالصی های روغن موتور به طور کامل حذف شده و ساختار شیمیایی آن به گونه ای تقویت شده است که مقاومت بالا و روانکاری بهتری نسبت به بقیه روغن موتورها دارد. روغن موتورهای تمام سنتتیک مخصوص خودروهایی با موترهایی با تکنولوژی بالا است، برای مثال بنز، بی ام و، تویوتا ، هوندا ، هیوندای و کیا  و.. می­ بایست از این نو روغن موتور استفاده کنند. قمیت این روغن موتور به مراتب بالاتر از روغن موتورهای مینرال و نیمه سنتیک است است.

هر چند که روغن موتور تمام سنتتیک از نظر نوع عملکرد دارای کارایی بهتری است ولی انتخاب این روغن موتور برای بعضی از خودروها مناسب نیست و یا ضرروتی به خرید این نوع روغن موتور نیست زیرا فقط هزینه های اضافی بر روی دستان شما باقی خواهد گذاشت.

با توجه به مطالب گفته شده در بالا، شاید از این به بعد در هنگام انتخاب روغن موتور برای خودرو خود کمی حساس تر شوید و با دقت بیشتری روغن موتور مناسب برای خودرو خود را انتخاب کنید. خرید روغن موتور مناسبو سازگار با موتور خودرو شما نه تنها باعث افزایش عملکرد موتور شده بلکه طول عمر آن افزایش میابد.

سوالات رایج:

  1. آیا اضافه کردن روغن موتور مینرال به روغن موترهای سنتتیک کار درستی است یا خیر؟

فرض کنید در سفر هستید و متوجه شده اید که حجم روغن موتور خودرو شما از میزان معمول کمتر است و ناچارید به آن روغن موتور اضافه کنید ولی شاید نتوانید همان روغنی که در مخزن روغن موتور است پیدا کنید.

برای مثال شما از روغن موتور سنتتیک استفاده کرده اید ولی تنها چیزی که در اختیار دارید روغن موتور مینرال است.

طبق آخرین تحقیقات صورت گرفته در شرکت موبیل وان که یکی از شرکت های پیش گام در تولید روغن موتور است، اضافه کردن این روغن ها به هم مشکل ساز نخواهد بود. زیرا این روغن ها باهم سازگار هستند.

در واقع اکثر روغن موتورهای تولید شده ترکیبی از روغن های طبیعی و سنتتیک هستند و اضافه کردن آنها به هم هیچ مشکلی متوجه موتور شما نخواهد کرد. ولی بهتر است زمان تعویض روغن موتور را عوض کرده و این کار را زودتر از موعد انجام دهید. زیرا به دلیل وجود مکمل های مختلف در این روغن موتورها باهم تداخل داشته باشند و در هنگام ترکیب باهم به خوبی عمل نکنند.

اگر مجبور به اضافه کردن روغن موتور هستید پیشنهاد می­ شود از همان برند و گریدی که داخل مخزن روغن موتور است اضافه کنید. زیرا برندهای مختلف از مکمل­های ویژه خود استفاده می­کنند و ممکن است در ترکیب با روغن موتوری از برند دیگر این مکمل­ها باهم سازگار نباشند.

اگر گرید روغن موتور شما ۱۰W-40 باشد، بهتر است از همان گرید استفاده کنید در غیر این صورت اگر ناچار بودید می ­توانید از همان برند و گریدی مشابه روغن موتور داخل مخزن استفاده کنید.

بهتر است اطلاعات مربوط به روغن موتور خودرو خود را در دفترچه ای یادداشت کنید تا در صورت نیاز از آن استفاده کنید.

  1. بهترین زمان تعویض روغن موتور کی می باشد؟

تعویض روغن موتور به نوع روغن موتور ( مینرال، سنتتیک، تمام سنتتیک) موجود در مخزن روغن موتور، نحوه رانندگی کردن شما، و اطلاعات موجود در دفترچه خودرو ( سرویس های دوره­ای)، بستگی دارد.

البته بر روی بطری هر روغن موتور زمان کارکرد آن ذکر شده است که می­توان به آن استناد کرد، در صورت اینکه خودرو شما برای مدت طولانی در پارکینگ خوابیده باشد بهتر است روغن موتور را تعویض کنید.

جمع بندی:

در انتخاب و خرید روغن موتور بهتر است قبل از هرچیز به دفترچه راهنما خودرو خود مراجعه کنید و بعد فاکتورهای دیگر را در نظر بگیرید هرچند که ممکن برای مثال دفترچه خودرو شما روغن خاصی را برای خودرو پیشنهاد کرده باشد که این انتخاب ممکن است در شرایط آب و هوایی مطلوب و یا بر اساس شرایط آب و هوایی کشور تولید کننده خودرو باشد، ولی اگر شما در مناطق سرد سیر و یا گرم سیر زندگی می ­کنید بهتر است کمی در انتخاب و خرید روغن موتور نسبت به شرایط آب و هوای هوشیار تر باشید.

برند های معتبر روغن موتور:

سایت نیلاکا با تحقیق و بررسی بر روی انواع روغن موتورهای موجود در بازار توانسته است مسیر خرید روغن موتور را برای شما راحتر کند. ادینول آلمان و تاپ وان امریکا از جمله برندهای معتبر و شناخته شده در جهان هستند که در زمینه تولید محصولات روانکاری جز پیشگامان در تولید روغن موتور هستند.

اگر شما از جمله افرادی هستید که علاقه به راندن ماشین های کره ای دارید می توانید از روغن موتورهای بسفیتس استفاده کنید. در واقع شرکت بسفیتس یکی از زیر مجموعه های شرکت هیواندی کره است که وظیفه تولید قطعات برای این خودروها را بر عهده دارد. کاسترول انگلیس و توتال فرانسه از جمله برند های معتبر و شناخته شده در زمینه تولید روغن موتور است. همچنین در بین برند های ایرانی در زمینه تولید روغن موتور، شرکت بهران با تولید روغن با کیفیت توانسته است رقیب محصولات خارجی در بازار ایران باشد.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.