خواص و فواید گیاه گلپر (Apiaceae) چیست؟
گلپر Herersicum ( Apiaceae ) acieum p
گیاهی علفی ، پایا ، دارای شاخ و برگی معطر ، برگ ها منقسم و دندانه دار به اشکال مختلف در طول ساقه است . گل ها سفید رنگ و مجتمع به صورت گل آذین چشر مرکب بزرگ است .
میوه آن به طول 14-12 میلی متر ، بیضوی ، کمی ضخیم و معطر می باشد ( شکل گلپر ایرانی یکی از گیاهانی است که در ایران در تهیه غذا و دارو مورد استفاده قرار می گرفت ، به طوری که میوه های آن برای ادویه و میوه ها و ساقه های آن به عنوان یک عامل طعم دهنده برای تهیه خیار شور مورد استفاده قرار می گیرد . مردم بختیاری از میوه گلپر برای معطر کردن و نگهداری گوشت استفاده می کنند و یا در شمال ایران نیز میوه این گیاه ، به عنوان ادویه در تهیه انواع مواد غذایی و همچنین در تولید برخی فرآورده های لبنی مانند دوغ و پنیر مورد استفاده قرار می گیرد
این گیاه در طب سنتی ایران به عنوان ضدعفونی کننده ، ضد درد ، ضد سوء هاضمه و ضدنفخ به کار می رود این گیاه دارای اثر ضدباکتریایی بر روی باکتری های مورد مطالعه بوده به طوری که اثر آن بر روی باکتری گرم مثبت لیستریا مونوسیتوژنز ، بیشتر می باشد .
پودر دانه گلپر مي تواند به عنوان يک داروي کشنده براي بعضي کرمهاي داخل روده مصرف مي شود. – گلپر را جهت معالجه هيسترى (صرع)، عفونتهاى عصبى و رفع ناراحتي هاي عصبي تجويز ميکنند. – دمنوش ريشه آن جهت درمان اختلالاتِ تنفسي، اختلالات ريوي، برونشيت و عفونتهاى دستگاه تنفس آن را تجويز ميکنند. – دمنوش اين گياه تحريک کننده اشتها است.
موارد منع مصرف گلپر: – مصرف زياد اين گياه باعث ايجاد تپش قلب براي فرد مي شود. – مصرف زياد اين گياه باعث سقط جنين مي شود.
طرز تهيه دمنوش گلپر: يک قاشق غذا خوري پودر گل پر را در يک قوري ريخته و آب با دماي ۸۰ درجه سانتي گراد روي آن ريخته تا به مدت ۱۵ دقيقه دم بکشد. اين چاي کمي تلخ است و براي شيرين کردن آن مي توانيد از عسل يا نبات استفاده کنيد.
مشخصات گلپر: گلپر گياهي گلدار، علفي و چندساله از تيرهٔ چتريان است. اين گياه بومي ايران است و در ناحيههاي نمناک کوهستاني ايران و مناطق پيراموني ميرويد. همهٔ گونههاي سردهٔ گلپران معطر هستند و برخي گونهها در آشپزي ايراني به عنوان ادويه کاربرد دارند. گونههاي ديگري از گلپر در صنعت داروسازي کاربرد دارد