گیاه زرک یا زرشک کوهی چیست و چه خواصی دارد ؟
زرک، ریشه زرشک کوهی می باشد که با عصاره آن و ترکیبش با مومیا اصل مومنایی ساخته می شود. زرشک کوهی از میوه هایی است که در مناطق کوهستانی و مرطوب و مناطق حومه شیروان در کشور می روید
در زرک یا ریشه زرشک کوهی آلکالوئیدهای بربرین (Berberine )، اکسیاکانتین (Oxyaconthine) و بربامین (Berbamine) موجود است و نیز میزان آلکالوئید در پوست ریشه زرشک از بخش های دیگر این گیاه بیش تر است .میوه زرشک حاوی 4% مواد قندی ، 65 اسید مالیک و اسید تارتاریک و مقداری صمغ است.
زرک یا ریشه زرشک کوهی ضد التهاب، تنظیم کننده فشار خون و بازکننده عروق، هضم غذا، مقوی معده، صفرا آور، تب بر و مسهل است. برگ آن قابض، ضد اسکوربوت، مغذی و ضدعفونی کننده و ازمهمترین خواص آن خاصیت انقباض عروق به خصوص عروق رحمی است. در طب سنتی از قسمتهای مختلف زرک یا ریشه زرشک کوهی به عنوان تصفیه کننده خون ، مدر و در مورد تبهای عفونی، تیفوس و رفع تشنگی بهره می برند.
در کلینیک های ترک اعتیاد نیز از پوست ریشه زرشک جهت ترک تریاک استفاده می شود. زرک یا ریشه زرشک کوهی صفرا بر و مسهل و کبد را پاک و تقویت می کند. این گیاه اعمال دستگاه گوارش را تنظیم کرده و سوء هاضمه را از بین می برد.
بی اشتهایی را برطرف و برای رفع یبوست مفید است. در درمان یرقان و زردی موثر و نقرس و روماتیسم را برطرف می کند. از ریشه و ساقه زرشک به خانم هائی که بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند توصیه می شود.
تحقیقات دانشمندان نشان می دهد که مصرف پوست ریشه زرشک اثرات بسیار مثبتی در درمان و جلوگیری از افزایش قند خون در مبتلایان به دیابت دارد. از دیگر قابلیت های درمانی اعجاب انگیز زرک می توان به کاهش فشار و چربی خون، کاهش استرس و نیز بهبود شرایط سلامتی در بیماران مبتلا به سندروم متابولیک اشاره کرد.
زرک، سرشار از ویتامین B است که موجب جلوگیری از سرماخوردگی می شود. یکی از معضلات موجود در ایران ، فقر آهن در خانم هاست، وجود اسیدهای عالی فراوان در این میوه که سبب مزه ترش آن میشوند میتواند در جذب آهن نقش بسزایی داشته باشد.